Ecomuseu del Moianès – Consorci del Moianès

Camins de pedra. Camins vells i savis, han vist traginar la pedra amunt i avall. L’han treta dels camps per fer-ne marjades i barraques de vinya, basses de molins i poues de gel. El Moianès està tenint molta cura del seu patrimoni. Els pobles, la indústria i les infraestructures han crescut en la mida justa. Les pedres antigues s’han respectat. I ara s’ensenyen i s’expliquen a través de l’Ecomuseu del Moianès, una iniciativa que busca revaloritzar el patrimoni pre-industrial del Moianès per convertir-lo en un producte turístic, cultural, mediambiental, econòmic i social que té les portes obertes a tothom!
Carrer de les Joies, 11-13. Moià
Barcelona

Visita les Poues de la Ginebreda

, ,

 • Sense neveres ni congeladors, com s’ho devien fer abans per guardar i transportar gel? Si veniu a les poues de glaç de la Ginebreda de Castellterçol podreu entrar literalment dins d’una pou, notar les sensacions de frescor, humitat, silenci,... i conèixer els secrets de l’ofici de pouer.
  Perquè us feu una idea de la importància de la indústria del gel al Moianès, entre els segles XVIII i XX, el Moianès va ser un dels principals subministradors de barres de glaç natural als vaixells, peixateries, hospitals i fabricants de gelats barcelonins, i a més a més, a Castellterçol hi trobem la capella de l’únic gremi de pouers que ha existit mai a Catalunya, la capella de Sant Gaietà.
 • Informació addicional: 

  La manufactura del gel va adquirir una gran importància al Moianès gràcies al clima i a la proximitat amb Barcelona; al Moianès s’han inventariat més de 50 poues de glaç.
  És, de ben segur, la comarca més important de tota la Mediterrània, en quantitat i qualitat de poues de glaç, així com, també, en la seva extraordinària incidència econòmica i cultural que van tenir en la seva població.
  Les poues de glaç de La Ginebreda presenten la singularitat única a tot l’arc mediterrani d’estar formades per 4 poues annexes sense estar connectades interiorment entre si. Aquest fet ratifica la gran importància que aquesta activitat va tenir a tot el Moianès.

 • Calendari: Tot l’any. Visites concertades trucant al Consorci del Moianès: 93 830 14 18 / ecomuseu@consorcidelmoianes.cat
 • Preu: 3€ per adult (menors de 12 anys gratuït). En el cas de grups si no arriben a 10 persones el preu serà de 30€.
 • El preu inclou: Visita a les poues de glaç i entrada a la Poua 3 de la Ginebreda. Visita opcional al rentador de llana.
 • Durada: 1 hora i mitja – 2 hores si es visita també el Rentador de la llana i es fa la ruta caminant
 • Dificultat: Baja
 • Adreçat a: ,
→ Calcula la ruta
 • Com arribar en cotxe:
  Les poues de la Ginebreda es troben situades a mà dreta de la carretera C-59, de Castellterçol a Moià, poc després del polígon industrial El Vapor i abans del pont de La Fàbrega. Per accedir-hi cal deixar el cotxe al polígon del Vapor i caminant seguint un corriol que passa per la dreta de la riera de Fontscalents.